Teatrul Rally (Maria Filotti)

Teatrul Maria Filotti

Prima referire oficiala despre o manifestare teatrala la Braila, o consemneaza ziarul local „Mercur” in 1840. Nu se cunoaste exact anul constructiei acestui imobil dar din investigatiile facute rezulta ca tot din jurul anului 1840 dateaza si cladirea ce a purtat de-a lungul timpului denumiri ca: Teatrul Rally, Teatrul  Regal, Teatrul Comunal (1919), Teatrul de stat Braila – Galati (1949), din 1969 primind numele marii artiste de sorginte braileana Maria Filotti. In anul 1860 in centrul orasului Braila sunt consemnate doua sali care posedau scene pentru teatru: cazinoul lui Nicoleto Armelini (situat pe locul unde ulterior s-a cladit hotelul Francez) si sala Rally actualul imobil unde se afla Teatrul “Maria Filotti”.

Braila - Teatrul Regal

Braila - Teatrul Regal

Destinatia initiala a cladirii a fost aceea de han. In jurul anului 1850, documentele amintesc de sala de teatru din Casa Rally, iar mai tarziu (in 1873) de sala pentru concerte Rally. Urmeaza o perioada bogata in reprezentatii teatrale sustinute de trupele de teatru ale lui Costache Halepliu, Mihail Pascaly, Fani Tardini, Costache si Iorgu Caragiale, Theodor Theodorini,  Alexandru Davilla, Aristizza Romanescu, Matei Millo, Constantin Tanase. Pe tot parcursul secolului  XIX, personalitati de prestigiu ale artei europene au oferit reprezentatii publicului brailean: Adelina Patti, Bianca Bianchini, sarah Bernhardt, Ernesto Rossi, Saliapin, George Enescu.

Braila - Piata Dumitru Ionescu

Braila - Piata Dumitru Ionescu

Cu trecerea timpului apar si moficari cladrii impuse de imprejurari. O alta atestare documentara a folosirii salii de spectacole a casei Rally pentru manifestari teatrale o constituie relatarea politistului Constantin Bacalbasa, din 7 ianuarie 1859, catre municipalitate prin care cere sa se ia masuri pentru intarirea galeriei. In 1872, datorita unui accident intamplat la partea superioara a cladirii (surparea unui plafon),  cladirea este din nou atestata in inregistrarile municipalitatii. La acest moment proprietarii erau doi: Ianache Rally si George Rally. Documentul raportului de constatare a reparatiilor efectuate asupra cladirii in urma accidentului, realizat de arhitectul sef al orasului este cea mai veche  descriere a unor aspecte de teatru ce tin de aceasta cladire. Sunt mentionate cu aceasta ocazie elemente ale structurii de rezistenta a cladirii: intarirea “suteranului” cu architrave si stalpi, repararea arcului de deasupra usii catre galerie, stalpii cu arc din subteran, zidaria fatadei din subteran, spre strada. De asemenea se mentioneaza consolidarea anumitor parti din cladire cu coloane de fier.

In 1895, proprietarii cladirii, George si Demostene Rally, s-au imprumutat de la Dumitru Ionescu, ipotecand imobilul si astfel datorita neplatii acesta a intrat in proprietatea lui Dumitru Ionescu.

Braila - Teatrul Comunal

Braila - Teatrul Comunal

Piata, numita initial dupa hramul bisericii Sfintii Arhangheli, a purtat apoi denumirea de Rally. Ianache Rally fusese primul proprietar al hanului de pe locul teatrului de astazi, care data din anii 1840 si care arsese la incendiul din 1859. Reconstruita, cladirea va cunoaste numeroase transformari, intrand in stapanirea lui Dumitru Ionescu, mare filantrop, care o va darui “comunei”. In 22 februarie 1900 noul proprietar a intrat in posesia cladirii , care se compunea: “din una  cladire din zid masiv, invalita in table de fier, cu 3 etaje, avand in etajul de jos douasprezece pravalii mari si mici in fata pietei Sf. Arhangheli si Calea Regala, cu mai multe camere, insa in curte se afla doua sali de restaurant, cafenea si berarie, doua galerii, precum si o sala mare, atelier de tipografie si o gradina cu o cladire de zid si paianta cu scena pentru teatru, trei antreuri mari cu scari de marmora, la etajul de sus, avand dedesubt pivnite”. In continuare se mentioneaza ca la cel de-al doilea etaj se aflau “optsprezece camere mari si mici din care doua  saloane mari pentru dans si unul pentru teatru cu loje si scena si alte mici camera, precum doua  antreuri mari cu scari de marmora”, iar la etajul al treilea “sint inscrise douazeci si trei de camere din care nouasprezece pentru hotel, o sala lunga si doua antreuri iar din curte doua cladiri de zid, una invelita cu table de fier, in care se afla masina pentru instalatia de lumini electrce si una pentru tipografie invaluita in olane”. Aceasta era compozitia imobilului la trecerea dintre secole.
De atunci, Teatrul Rally, devenit Regal, dupa spectacolul dat in onarea M.S. Domnul Carol I in 1878, se va numi Comunal iar piata va primi numele donatorului –  Dumitru Ionescu, asa cum dovedesc numeroase vederi, care, pe frontispiciul cladirii aveau inscris: ”Proprietatea Dumitru Ionescu”. Pentru merite deosebite ca “parinte al urbei” filantropului Dumitru Ionescu (cel care a inzestrat “comuna”, al carei primar a fost, cu numeroase valori) in octombrie 1909, Regele Carol I i-a conferit Ordinul “Coroana Romaniei” in grad de comandor.

Teatrul "Maria Filotti" in Aprilie 2010 (foto: Steafan_M)

Un act de constatare din anul 1905 al reprezentantiilor primariei preciza ca teatrul Rally era singurul din oras unde se tineau spectacole si propunea unele modificari pentru cresterea sigurantei  utilizarii – crearea unui balcon cu scara plianta la cabinele actorilor, unde izbucneau deseori incendii si construirea unui balcon in fundul salii de teatru spre curte prevazut la ambele capete cu scara plianta. Dupa Primul Razboi Mondial Teatrul Comunal, cum avea denumirea la acel moment isi reia activitatea si  face incercari de infiintare a unui teatru permanent. In 1910 Dumitru Ionescu imputernicea Primaria prin testament sa fie legatara universala a intregii sale averi si astfel la moartea acestuia in 1919  printre alte donatii care au trecut in proprietatea Primariei se mentioneaza si “imobilul din Braila, ce purta numele cladirii Dumitru Ionescu, fosta Rally, Piata Sf. Arhangheli, str. Regala si str. Polona, in care se afla astazi teatru, hotel, club, restaurant, cinematograf, berarie, cofetarie, arena de vara, avand instalatii electrice cu uzina proprie.”

Teatrul "Maria Filotti" in 2010 (foto: Oana)

In 1930 administratorul Teatrului Comunal solicita sa se prevada, de catre primarie, reparatii la imobil, deoarece sala de spectacol s-a dovedit a fi prea mica. Datorita crizei economice insa nu au  fost realizate lucrarile propuse. In 1931 se mentiona, din nou ca sala are nevoie neaparat de reparatii radicale. Pana in 1933 s-au facut unele modificari, sala avand in acel moment, conform documentelor 17 loje cu 60 de locuri, 324 la parter si 10 locuri la galerie. Au fost necesare urmatoarele interventii in 1980-1984: crearea unei noi intrari principale dinspre  piata, realizarea unui hol monumental pe 4 niveluri, in directa legatura cu noua intrare, realizat  prin acoperirea fostei curti interioare, reamenajarea foayerelor, marirea spatiului de joc al scenei salii mari prin amplificarea zonei de anexe ale scenei, crearea unei a doua sali, sala studio, de 150  de personae, realizarea unor dotari pentru public (grupuri sanitare, bufet), realizarea unor spatii  publice la parterul cladirii (librarie, anticariat, florarie, magazine de desfacere a articolelor Fondului Plastic).

Teatrul Maria Filotti - interior

Teatrul Maria Filotti - interior

Incepand cu 1949, aici functioneaza, cu caracter permanent, Teatrul de stat Maria Filotti. Cladirea, privita in ansamblul ei este un complex cultural cu importanta deosebita, cuprinde:
– 2 sali de spectacole (de cca. 370 si 100 de locuri)
– 1 sala de conferinte si receptii (170 de locuri)
– o sala foayer (60 de locuri) si doua foayere pentru manifestari expozitionale
– covoare manuale, reprezentand plafonul foaierului mare
– cortina (autor Val Munteanu) , metafora a Brailei, ochii Chirei (Chiralina, cu flori si holde, cu corabii, efluviu artistic incorporat cu fir de aur, argint si matase in peste 800 de nuante)
– un hol monumental, sali de repetitii , ateliere de creatie si productie, biblioteca, magazii de costume, decoruri si recuzita, depozite pentru aparatura, cabine actori, scena culisanta, centrala termica, birouri pentru administratie si secretariat literar, agentie teatrala, etc.

Teatrul Maria Filotti - interior

Teatrul Maria Filotti - interior

Cu o istorie bogata si impresionanta, Teatrul Maria Filotti este astazi un teatru de repertoriu, cu o  trupa de 26 actori, 2 regizori, 1 scenograf. Repertoriul variat, alcatuit din piese ale dramaturgiei  nationale, precum si din repertoriul universal, pus in valoare de regizori valorosi precum: Catalina  Buzoianu, Alexa Visarion, Constantin Codrescu, Mircea Daneliuc, Dominic Dembinski, Victor Ioan Frunza  au contribuit ca teatrul brailean sa fie azi una dintre cele mai importante scene ale tarii.  Domniilor lor se alatura tinerii creatori care au gasit in teatrul din Braila spatiul ideal pentru  „inscenarea” temelor dramaturgiei contemporane – Radu Afrim, Radu Apostol, sorin Militaru, Szabó  Istvan, Radu Nichifor, Ilinca Stihi, Iris Spiridon, Alexandru Lustig.

Teatrul Maria Filotti - detaliu al fatadei din Str. Mihai Eminescu (foto: A. Negoita)

Intrarea Actorilor din strada Mihai Eminescu - detaliu (foto: A. Negoita)

Intrarea Actorilor din strada Mihai Eminescu - detaliu (foto: A. Negoita)

Ultima restaurare a cladirii (1980-1988), arhitecti Viorel Oproescu, Doina Juncu si colectivul de artisti plastici condus de Virgil Mihaescu, distins pentru aceasta remarcabila opera cu Premiul Academiei, a adus numeroase imbunatatiri cu elemente de stucatura, pictura, vitralii si candelabre. Teatrul este prezentat cu mandrie tuturor personalitatilor romane si straine care poposesc in municipiu, monument arhitectonic inclus in albumul UNESCO.

Maria Filotti - reabilitare

Maria Filotti - reabilitare

Incepand cu 2011, timp de doi ani si jumatate, Teatrul “Maria Filotti” va intra in reabilitare. Din fericire, aceste lucrari, care vor costa peste 20 de milioane de lei, nu vor intrerupe activitatea artistica, fiind afectate doar zonele anexe pentru realizarea unor dotari corespunzatoare pentru public. Proiectul a fost realizat de arhitect dr. Virgil Polizu, presedintele Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, profesor la Institutul de Arhitectura “Ion Mincu” Bucuresti. Detailii aici.

Maria Filotti

Maria Filotti

Maria Filotti, una dintre cele mai apreciate actrite romane ale secolului XX, s-a nascut la 4 octombrie 1883, in comuna Batogu, judetul Braila. Urmeaza cursuri de teatru la Conservatorul de  Muzica si Arta Dramatica unde o are profesoara pe Aristizza Romanescu. “Vesnic sunt nemultumita de  mine” – sunt cuvintele pe care le-a pus la baza unei cariere stralucite o actrita uluitoare prin talent, daruire, spirit analitic, inteligenta, prestanta si devotament desavarsit. A jucat in 167 de  piese dintre care in 45 a detinut roluri principale. Creatiile sale din “Hedda Gabler” de H. Ibsen, “Pescarusul” de A. P. Cehov, “O femeie fara importanta”, “Evantaiul doamnei Windermere”, “sotul  ideal” de O. Wilde, “Dama cu camelii” dupa A. Dumas, „Anna Karenina” dupa L. Tolstoi, „O noapte  furtunoasa” de I.L.Caragiale au ramas in galeria rolurilor memorabile ale teatrului romanesc. A fost membra in Comitetul International al societatii Universale de Teatru, societara de onoare a Teatrului  National din Bucuresti si, timp de treizeci de ani, profesoara la Conservatorul de Arta Dramatica.

Surse:

Advertisements
This entry was posted in Braila and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Teatrul Rally (Maria Filotti)

 1. Alex says:

  In poza “Teatrul “Maria Filotti” in Iunie 2010 (foto: Oana)” se vede ditai mormanul de zapada. In iunie??? :))

 2. Dominus says:

  timp sa fie, ca material este destul
  daca mai gasesti greseli sa imi spui, sunt scrise in graba, in putinul timp cat il am alocat pt site
  multzam!

 3. Pingback: ”Fata din curcubeu”- Regia:Lia Bugnar | Artele şi ştiinţele vieţii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s