[Atunci si Acum] – Strada Galati

Braila Strada Galati 1917-2011

Incep seria de “Atunci si Acum” cu o comparatie intre o ilustrata (este datata pe spate 1917, anul la care a fost expediata, dar fotografia este facuta probabil cu un an sau doi mai devreme) si o fotografie facuta de mine chiar azi la pranz cand am gasit strada Galati ceva mai pustie.

Cladirea din stanga dateaza din secolul al XIX-lea si adapostea locuinte la cele doua etaje, iar la parter magazinul cu firma “Coloniale” al cunoscutului comerciant Michailescu si, ulterior, firma “Comestibile si Delicatese” a lui Grigore I. Bezanov. Pana acum cativa ani functionau acolo “Galeriile de Arta Braila“.  Cladirea avea deasupra intrarii de pe colt un mic balconas din fier forjat care in timp a disparut si a ramas doar o fereastra pazita de doua cariatide. Deasupra balconasului de la etajul al doilea exista o statuie mare care parea sa il reprezinte pe zeul Mercur, un zeu foarte popular intr-un oras cu un asa comert dezvoltat cum era in Braila. Deasemenea turnuletele de pe acoperis au suferit mici modificari (simplificari) la renovare.

Cladirea din partea dreapta este “Marele Hotel Frances“, astazi Muzeul Brailei, care merita un post separat. Cateva cladiri ce se aflau in spatele Muzeului au disparut, facand loc unei parcari si un parculet. Linia de tramvai ce taia strada a disparut si ea iar lampile cu fitil si gaz au facut loc mai modernelor felinare electrice.

Advertisements
This entry was posted in Atunci si Acum and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to [Atunci si Acum] – Strada Galati

  1. Raiden says:

    O prima comparatie, si inca una reusita!
    Sunt surprins cat de putin schimbat este peisajul. Desigur ca unele cladiri sunt mai “prafuite”, dar per total, perspectiva este cam aceeasi.
    Bravo!

  2. Pingback: [Atunci si Acum] – Piata Traian | Brăila Veche

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s