Vizita Dr-ului Dorpmüller la Braila (I)


Din intamplare am ajuns pe situl Arhivelor Nationale Baden-Wuerttemberg unde am gasit cateva seturi de fotografii inedite din Braila realizate de fotograful Willy Pragher. Am sa incep cu setul care mi s-a parut cel mai interesant, acela al vizitei din 23 septembrie 1943 al Dr. Dorpmüller in Braila, in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Scopul vizitei imi este necunoscut la fel ca multe alte lucruri legate de aceste fotografii, insa daca exista cititori cu ceva cunostinte in plus sunt rugati sa lase un comentariu aici, eu nu sunt un istoric, am sa incerc doar sa fac pe detectivul amator.

Dr. Dorpmüller

Dr. Dorpmüller

Mai exact Dr. Julius Dorpmüller (1869-1945) a fost intre 1926-1945 Director General al Căilor Ferate Germane si intre 1937-1945 Reich Ministru al Transporturilor. Asemanarile intre personajul din pozele lui Pragher si cele din articolul Wikipedia sunt destul de evidente. Avand in vedere pozele de fatza, banuiesc ca Dr. Dorpmüller venise sa consulte planuri legate de caile ferate din Braila.

Gara speciala din Port

Statia Speciala de Tren din Port

Din prima poza, intitulata de autor “Statia Speciala de Tren din Port“, se observa fata portului in apropiere de strada Imparatul Traian (cand casa de pe coltul strazii pe dreapta inca mai era in picioare) iar in fata trenului abia sosit vedem un comitet de primire. Inainte trecea pe acolo o linie de tramvai, iar mai tarziu datoriata activitatii Morii Violatos a aparut si o linie de cale ferata pentru transportul marfurilor ce era racordata nu numai cu cheiul Brăilei dar si cu drumul feroviar national. Astazi, atat linia de tramvai cat si calea ferata, au disparut.

Receptie in Gara Portului

Receptie in Gara Portului

Receptie in Gara Portului

Receptie in Gara Portului

Receptie in Gara Portului

Receptie in Gara Portului

In urmatoarele trei poze il putem vedea pe Dr. Dorpmüller coborand din vagonul alaturat vagonului-bucatarie, fiind salutat de catre soldati cu celebrul salut nazist si intampinat de cativa oficiali printre care se observa cadre militare, atmosfera pare destul de relaxata.

Nave la Chei

Nave la Chei

Nave la Chei

Nave la Chei

Nave la Chei

Nave la Chei

Din urmatoarele trei poze intitulate “Nave la Chei” se observa aglomeratia de nave maritime din portul Brailei in 1943. Desi calitatea fotografiilor nu ne ajuta foarte mult, mai putem observa detalii precum nivelul scazut al Dunarii in acea perioada dar si multimile de curiosi de pe vasele alaturate. Aparent grupul se deplaseaza cu un vapor dinspre Gara Fluviala catre Santierul Naval.

Nava-Scoala

Nava-Scoala

O poza inedita cu prima nava-scoala romaneasca Bricul Mircea, o corabie de tip goeleta construita integral din lemn, a funcționat intre 1882 si 1944. In dreapta pozei pare sa fie cel de-al doilea „Bric Mircea”, o nava barc clasa A, construita din metal, dotata atat cu panze cat si cu un motor Diesel naval, lansata in 22 septembrie 1938.

Dunarea cu Industria

Dunarea cu Industria

In poza de sus avem o vedere cu faleza de acum industriala a Brailei, in centrul imaginii se distinge Gara Fluviala (construita la 1906) iar hornul fumegand si  cladirea masiva din dreapta reprezinta Moara Violatos (care la data constructiei, in 1898, era cea mai mare moara din Sud-Estul Europei).

(VA URMA)

Advertisements
This entry was posted in Braila and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Vizita Dr-ului Dorpmüller la Braila (I)

  1. Pingback: Vizita Dr-ului Dorpmüller la Braila (II) | Brăila Veche

  2. Constantin Leon says:

    In fotografia in care, in plan central apare nava-scoala MIRCEA, in dreapta se vede yachtul LUCEAFARUL (ex-NAHLIN), cumparat de statul roman in august 1937 si sosit in tara la data de 23 septembrie 1937 in portul Constanta).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s