[Atunci si Acum] – Piata Traian

Piata Rally

Piata Traian

Mai sus avem o comparatie intre trei poze facute din aproximativ acelasi unghi in locul ce de-a lungul timpului a purtat diverse nume: Piata Sf. Archangeli, Piata Rally, Piata Dumitru Ionescu, Piata V. I. Lenin iar momentan se numeste Piata Traian, luand numele dupa grupul statuar aflat in centrul ei, dar mai multe despre asta poate intr-un post viitor.

Avand in vedere marimea copacilor din dreapta, consider prima poza de sus ca fiind cea mai veche, vederea este dinspre (actualul) Hotel Traian spre teatrul ce atunci se numea Regal iar acum Maria Filotti. Pe dreapta, cladirea mai intunecata din prima poza este fostul Hotel Frances, actualul Muzeul al Brailei. Acea zona din capatul strazii care da in Strada Galati se poate vedeam mai bine in postul de aici. Cladirea din dreapta Muzeului este fosta Casa Zamfirescu.

Poza din centru este din colectia personala, a fost realizata candva intr-o iarna din anii ’30 cand pe cladirea din fundal inca se mai putea citi “Casa Dumitru Ionescu”, primar intre  1906-1910. In fine poza de jos este realizata in martie 2011 de catre mine. Din fericire cladirile s-au pastrat (si paradoxal au disparut cablurile agatate de stalpi) insa multe au disparut – linia de tramvai, carutele, stalpii de iluminat dar parca si farmecul locului de alta data.

Advertisements
This entry was posted in Atunci si Acum, Braila and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to [Atunci si Acum] – Piata Traian

 1. Raiden says:

  Fantastic cum s-a mentinut aceasta piata! In afara de vegetatia care e scapata de sub control (ca oriunde in Romania) si de cladirile mult mai prafuite azi, locul inca are farmec.

  Desigur ca nimic nu poate inlocui efectul pietrei cubice, dar regretul meu major este ca Braila ar putea avea alt destin, daca s-ar investi in ea. Ar putea deveni o destinatie turistica importanta.

  • Dominus says:

   Ai dreptate, o foarte buna parte din Braila veche inca mai este in picioare, imi tercuse si mie prin cap partea cu destinatia turistica, insa ce investitii sa vina, de unde si mai ales de ce.. la noi s-a obsinuit lumea cu castigul imediat, spaga, mita si toate cele.
   Ma doare cand vad case superbe care insa stau sa cada fiindca proprietarii lor fie nu au bani de renovare, fie nu ii intereseaza, fie le lasa asa pentru a vinde terenul, fie au fost revendicate si uitate iar primaria nu are putere pentru ca nu exista o lege pentru asa ceva.. si ne uitam neputinciosi cum se duc pe rand una cate una. 😦
   Aceeasi poveste ca si in Bucuresti, doar ca intr-adevar centrul vechi Brailei s-a pastrat in proportii foarte mari.

 2. Raiden says:

  Am uitat sa zic ca mi se pare geniala alaturarea a 2 poze vintage din anotimpuri diferite! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s