Docurile

Docurile din Portul Braila, considerate in anumite perioade ca fiind prea mici pentru activitatea portului, ocupa o suprafata de 50 ha si sunt compuse din bazinul docurilor si incinta docurilor.

Antrepriza lucrarilor pentru bazin, chei, fundatiile magaziilor si antrepozitelor a fost incredintata firmei olandeze Schram Wouters & Oringa; executia sarpantei metalice a magaziei si a depozitor a revenit societatii internationale Braine-Le-Comte, iar antrepriza cladirilor administratiei a fost data Societatii Romane de Constructii.

Cheiul vertical a fost construit din beton si asezat pe o saltea de fascine fixata in 5700 de piloni batuti in pamant, fiind prevazut cu stalpi de lemn pentru proponirea vaselor, cu capison de fonta si cu legaturi de fier in zid.

Magazia cu silozuri pentru cereale cu instalatiile mecanice aferente are inaltimea de 22 m, are 336 de celule cu o capacitate totala de 2600 de vagoane de grau.

In docuri se mai aflau: magazia Intgrepozite (1891), magazia cu rampe de beton pentru descarcarea marfurilor la inaltimea vagoanelor (1919), magazia Comision (1905), magazia pentru pastrarea matgerialelor si a uneltelor de cale ferata, magazia pentru conservat lemne, patru magazii si un hangar, un beci cu armatura de fier folosit pentru pastrarea uleiului (1906). O parte a acestor magazii erau exploatate de docuri altele erau concesionate vapoarelor postale ale companiilor de navigatie: Fraissinet, Sitmar si Lloyd iar altele erau inchiriate.

Cladirea administratiei, construita in 1891 si renovata in 1919, adapostea serviciile administrative ale docurilor, capitania de port si vama.

Acesta este cel mai extins ansamblu de arhitectura industriala, martor al dezvoltarii comertului cu grau prin port si al formarii burgheziei comerciale in orasul Braila. S-a pastrat aproape integral pana in anul 1990, cand au inceput sa fie daramate magaziile si demontate vechile instalatii.

Surse:

  • “Braila. Memoria Orasului” – Maria Stoica
  • Bing Maps
  • Adevarul.ro
Advertisements
This entry was posted in Atunci si Acum, Braila, Case and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Docurile

  1. Sa ales praful de tot ce a fost,acum braila produce baieti de cartier si pitzipoance.Pacat de toata Romania!Cand vad cum totul se duce de rapa sub ochii romanilor nepasatori sincer nu imi mai vine gandul de a ma intoarce acasa.Trist!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s