Hotel Splendid

Povestea Hotelului Splendid porneste odata cu Marele Hotel Hugo al lui Hugo Filip, antreprenor si proprietar de hoteluri in Bucuresti (Hotel de France, de pe Calea Victoriei din Bucuresti) si Braila, ce ocupa coltul de sud-est al Pietei Sf. Arhanghel (azi Piata Traian). Avea doua niveluri cu decoratia concentrata la etaj in jurul ferestrelor cu ancadramente simple si balcon din fier forjat in centrul fatadei sudice. Un fragment din fostului Hotel Hugo se poate observa in coltul din stanga-jos al ilustratei prezentate cu un post in urma si unde putem observa un persoaj cu joben la balconul din strada Calarasi:

In anul 1899 hotelul a fost transformat dupa planul arhitectului Dufour, prin suprainaltarea lui cu un nivel, refunctionalizarea spatiului si remodelarea fatadelor.  La subsol a fost amenajata o sala de popice, la parter, doua spatii mari au fost repartizate pentru restaurant, cafenea si sala de biliard cu acces spre sala de jocuri, iar la cele doua etaje cate 15 camere de inchiriat.

Hotel SplendidEdificiul se distinge prin parterul sobru ce formeaza, in ciuda deschiderilor mari, un soclu masiv pentru etajul nobil din care creste inaltimea urmatorului cat. Efectul perspectivei ascendente este sustinut de suprapunerea ferestrelor si ingustarea treptata a acestora dar si de cele doua turnulete ce incununeaza colturile libere ale cladirii.

Dupa aceasta transformare, noul antreprenor, Hugo Singer, deschide in anul 1900 Splendid Hotel “cu un aranjament dupa cel mai nou si mai modern sistem“. In anul 1907 firma Carrivelli si Bucur a preluat hotelul, a introdus iluminatul electric, l-a reparat si remobilat, facand publica intentia de a-l redeschide cu denumirea Marele Hotel Principele Ferdinand si Cafee Savoia, insa denumirea de Hotel Splendid s-a pastrat pana astazi chiar daca acum cladirea renovata este ocupata de sediul unei banci.

Hotel SplendidHotel SplendidSursa:  “Braila, Memoria Orasului” – Maria Stoica

Advertisements
This entry was posted in Atunci si Acum, Braila, Case and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Hotel Splendid

  1. Ana says:

    Sunt curios cum ar arata pe interior hotelul din acel timp..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s