Palatul Lyra

In anul 1883 se infiinta la Braila Societatea Filarmonica Lyra, iar in 1919 Lyra crease Conservatorul / Academia de Muzica, sub conducerea lui Jean Adrian si care, inca din primul an, functiona cu mai multe clase: trei de pian, doua de vioara, una de violoncel, una de flaut, doua de canto, una de teoria muzicii si una de teatru.

Palatul Lyra

Neavand un spatiu propriu, compozitorul de romante George Cavadia, presedintele Societatii Lyra,  ia initiativa construirii unui local propriu, primind in 1923 din partea Primariei gratuit (primar Radu Portocala) un teren viran, cu suprafata de 1416 m.p., proprietatea Comunei, donatia Dumitru Ionescu, situat in strada Cojocari (fosta Gradina Paradis).

George Cavadia

George Cavadia (foto: F. Schiller)

Cladirea se va ridica intre anii 1924-1926 (arhitect Savulescu) datorita unor generosi donatori, intre care George Cavadia: 1.000.000 lei, 200 scaune pentru sala de spectacol si un pian de concert. Pentru finalizarea lucrarilor la sala de concerte si pentru plata acusticienilor adusi din Italia, Societatea Lyra a inchiriat holul si sala de concerte unui antreprenor de cinematograf, pe nume Stavru Valerianos, care si-a denumit intreprinderea cinematografica tot Lira, ortografiata cu “i”. Datorita acusticii perfecte, sala de concerte a fost numita “Sala Dalles a Brailei“, aici concertand nume sonore in frunte cu George Enescu. In noua cladirea, la a carei constructie contribuise si Primaria cu 500.00 lei si Prefectura cu 100.000 lei, Societatea Lyra condusa de muzicianul si filantropul George Cavadia sau de profesorul Liviu Macedonescu, va intretine ani de-a randul o atmosfera muzica elevata.

Palatul Lyra

Palatul Lyra (sursa foto: Valeria Ursan)

Palatul Societatii Filarmonice Lyra (astazi Institutia Publica de Spectacole Orchestra Simfonica Lyra, ) a servit ca sediu pentru activitatile culturale ale armatei sovietice, intrand, prin nationalizare, in proprietatea Intreprinderii Cinematografice. Dupa  14 ani de confruntari juridice, in anul 2010 clarirea a fost retrocedata Societatii Filarmonice  recuperata prin insistentele unei singure persoane, Dr. Nicu Teodorescu.

Despre rolul pe care l-a jucat Societatea Filarmonica Lyra in viata Brailei aflam dintr-o alocutiune a lui George Cavadia dinaintea unui concert simfonic din 1915: “…In momentul in care am constituit la sfarsitul secolului trecut Societatea Filarmonica Lyra, nimeni nu se mai indoia ca orasul va deveni un oras al muzicii. Era anul 1883. Ne-am fotografiat si am scris in limba latina, sub numele societatii noastre filarmonice, cuvintele: Conamur tennes grandia, jurand, astfel, sa muncim cu toate fortele si cu toata priceperea noastra, pana la sacrificiu, pentru ca muzica sa se inalte in acest oras cat mai sus. Am dorit ca din nesecatele ei izvoare sa se adape cat mai multi, astfel incat peticul de pamant al Brailei sa ajunga a fi însemnat pe harta lumii cu Lyra, efigia muzicii, ca sa se stie ca exista un colt sub Soare, unde arta sunetelor, genetic implantata intr-un popor, a devenit hrana lui zilnica si iubirea lui cea mai mare…”

Membrii fondatori ai Societăţii filarmonice Lyra

Membrii fondatori ai Societăţii filarmonice Lyra

Surse:

Advertisements
This entry was posted in Braila, Case, Personalitati and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s