Hotel Bristol

Construit in anul 1892 de catre negustorul H. Hirschhorn, pe strada Regala (azi, Mihai Eminescu), dupa planurile arhitectului Paul M. Mihail, Hotel Bristol este primul din oras care inaugureaza o noua forma de arhitectura pentru aceasta destinatie, respingand solutia imitatiei hanului de targ, frecventa pana atunci.

Dorinta proprietarului a fost sa ridice pe terenul sau o casa de moda, dar pentru ca a reusit sa cumpere magazinul de profil al fratilor Geavide, a cerut modificarea planului pentru a putea schimba destinatia cladirii. Noua constructie, cu doua etaje, s-a fisurat imediat dupa terminarea ei deoarece fundatiile nu aveau largimea potrivita si erau asezate pe pamant de umplutura. S-a decis daramarea zidului fatadei si a tavanelor corpului principal. Fatada a fost refacuta in stil eclectic de factura academica, bogat ornamentata, pentru ca aceasta era o carte de vizita a proprietarului, o dovada de prosperitate.

Hotelul Bristol a fost decorat de firma Sibalis & Rabner cu mobilier importat din Berlin. La parter erau “magazinul de stofe Lober“, “Orasul Londra“, unde manechinele purtau costume englezesti; loteria “Norocul” si o casa de schimb valutar. Cladirea a fost multa vreme o emblema a orasului, prezenta pe numeroase carti postale vechi.

Proprietarul, Hirschhorn, in timpul guvernarii de 40 de zile A. C. Cuza – O. Goga, trecuse la catolicism, donand cladirea bisericii catolice. Rebotezat “Pescarus” de catre comunisti, vandut in anii 1990 de catre O.J.T., cladirea ajunsa in stare grava de degradare, vecina cu prabusirea. Hotelul este revendicat de fostul proprietar, de actualul proprietar si de un eventual viitor proprietar, mostenitor al fostului prim proprietar. Singura certitudine este starea fizica a cladirii, care arata jalnic si din care, din cand in cand, cad caramizi. Fostul hotel nu este pazit de nimeni, are geamurile facute tandari, lemnaria smulsa si obiectele de feronerie distruse, arata ca dupa bombardament si s-ar putea prabusi in orice clipa.

Surse:

Advertisements
This entry was posted in Atunci si Acum, Braila, Case and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Hotel Bristol

  1. Bravo!.Imi place.Daca vrei imagini si din interiorul hotelului trimite-mi un mail si o sa ti le ofer cu placere

  2. stefan says:

    ii poti trimite si mie te rog imagini cu interiorul? br81fan@yahoo.com
    multumesc!

  3. Alexandru says:

    hello, un articol deosebit de interesant ….imi poti trimite pozele cu hotelul Bristol- interior, pe adresa : alexandru1990sm@yahoo.com ? Merci frumos

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s