Strada Misitiilor

De cate ori am privit aceasta fotografie m-am tot intrebat unde oare a fost realizata, nu reuseam sa gasesc deloc aceasta zona din port, plina de lume si de case frumoase. Recent, dupa ce m-am documentat am descoperit profund dezamagit ca aceasta strada, pe care la inceputul secolului XX se stabilea pretul cerealelor pentru toata Europa, nu mai exista, fiind pur si simplu rasa de pe fata pamantului. De ce? Cand? Cine? Inca n-am aflat, insa cateva informatii despre fosta strada au ramas ca amintire in randurile ce urmeaza.

Planurile C.S. Budeanu (1883) si Dufour (1898), ingineri sefi ai urbei, consemneaza de-a alungul portului, de la str. Imparatul Traian in prelungire spre Docuri pana la Vadul Pescariei, strada Misitiilor sau Samsarilor unde misunau odata vatafii (sefii hamalilor), zarafii (evreii ce schimbau banii), misitii ce intermediau orice si oricat. Era centrul afacerilor din port si tot aici se stabilea pretul cerealelor.

Strada Misitiilor

Strada Misitiilor

Sa poposim deci in strada Misitiilor pe urmele francezului André Bellessort (“La Roumanie contemporaine”, Paris, 1904).

“Strada curtierilor la Bursa (curtier – mijlocitor care se ocupa cu negocierea operatiilor la bursa), o mica stradela paralela cu cheiul portului. De multe ori, orasele au fost comparate cu furnicarele; insa nicaieri comparatia nu este mai exacta ca la Braila, atat este activitatea de ordonata si fara zgomot. Mai mult de 1500 vagoane asteapta in gara si sunt in cateva ore repartizate si dirijate pe cele 5 linii de garaj, deservind magaziile marilor comisionari de cereale […]

La orele 9, strada este plina de lume. Misitii oficiali, in numar de 14, sunt numiti de catre Guvern, prin alegere dintre personagiile cu vaza; ei se instaleaza apoi in mici biurouri, pe care nu le-ar folosi cei mai saraci granari (din Franta) nici pentru desfacerea ambalajelor. Cateva rafturi pe langa pereti, cu talere si strachini, unde comisionarii de cereale isi depun probele; aici graul nostru va trebui sa treaca examenul; aici voinicul Cottis, acest italian mai gras ca un olandez, si blondul venetian Zerman, cantarind graul in mana, afirma fara greseala din ce regiune provine si cat valoreaza […]

Intrarea pe strada Misitiilor din strada Imparatul Traian

Marii comisionari, Löwenthal, Dreyfus, Mendel, merg de la o strachina la alta, miros, cerceteaza si cantaresc aceste grane, palide si impestritate, fainoase sau lucioase, cu coji sau fara. Ei fac ceea ce se cheama comparatia boabelor: combina granele care le sunt oferite ca sa formeze calitatea exacta ce s-au angajat sa furnizeze. Si cand ei au gasit ceea ce le convine, si preturile au fost tocmite, cumparatorul, vanzatorul si curtierul se ducla vagoane si se asigura ca marfa e conforma cu proba. Atunci cumparatorul ii da mana vanzatorului si spune “Sta bene”. Fie ca targul incheiat e de 10.000 de franci, fie ca e de 100.000 de franci, acest simplu cuvant e de ajuns. De altfel, neloialitatea ar fi urmata de o executie, care nu le-ar permite sa mai reapara in strada Misitiilor […]

E aproape ora 10, cand comisionarii pot dispune incarcarile graului. Furnicarul se raspandeste pe chei. Lumea nu mai ca alearga, ci zboara. Carduri de mici carute, al caror jug inalt seamana cu un cerc de butoi, se strang in jurul vagoanelor. Toata munca se face cu bratele oamenilor. Cei doua mii cinci sute de carutasi ai Brailei abia ajung. Organizati in coloane si in echipe, sub supravegherea magazinerilor si sub comanda vatafilor, descarca vagoanele. Acum e momentul cand hamalii, acesti muncitoi prodigiosi, intra in scena si cand exportatorul opereaza amestecul de grane. Carutele s-au aranjat inaintea gurilor calei vaporului: hamalii isi potrivesc fiecare sacul lor de o suta de kilograme si, cu spatele indoit sub aceasta greutate infricosatoare, ei alearga in lungul unei scanduri a carei elasticitate tipa. Ajusi la capatul extrem, cu aceeasi surta miscare de umar, a dansatorul care se mandreste si ca lautarul care bate tactul, ei golesc cele o suta de kilograme in cala cascata si coboara pentru a se urca iarasi.”

Intrarea pe strada Misitiilor din strada Imparatul Traian

Despre Strada Misitiilor prof. Cornelia Miler afirma: “Orasul s-a construit ca o prelungire a acestei lumi care s-a desfasurat pe o strada“, considerata “creierul acestui port“. Aici, in forfota acestei strazi se afla prosperitatea Brailei unde firmele faceau afaceri de miliarde. Astazi, pare de neinteles furnicarul prezent in prima ilustrata. Ieri, aici se vorbeau toate limbile pamantului, larma asurzitoare si targuieli de tot felul, astazi, ruine si un chei gol golut. Din tot ce a fost a mai ramas urma unei strazi si cateva case ruinate lucuite de caini si tigani. Pe locul din care odata incepea strada, astazi este o constructie masiva, fost hotel, acum lasat in paragina.

Dunga rosie reprezinta locul prin care trecea fosta strada a Misitiilor

Surse:

 • Stradalele Brailei – Ioan Munteanu
 • Bing Maps
Advertisements
This entry was posted in Atunci si Acum, Braila and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Strada Misitiilor

 1. Alex says:

  Din ce an sunt pozele? Cele doua poze color par a fi fost facute intr-un interval foarte scurt de timp, deoarece copacii sunt aproape identici ca marime si forma. Cumva cei doi copaci din stanga (in fata la “Marinarul”) exista si azi? Pe Google Earth par a fi tot doi copaci acolo, dar nu stiu daca sunt aceiasi.

  PS: Pluralul articulat pentru “misitiu” e “misitiii”, cu 3 de i la final (ma refer la “Misitii oficiali, in numar de 14, sunt numiti de catre Guvern…”)

 2. Anca says:

  Va sunt recunoscatoare pentru minunata activitate de a dezgropa din colbul istoriei bijuteria aceasta care a fost cândva orașul Braila! Păcat ca oamenii ca dvs sunt extrem de rari, si majoritatea locuitorilor actuali au refuzat sa înțeleagă antica valoare ce o ascunde cu multa taina acest oras! Si păcat ca ceea ce a stralucit odata a fost înghițit cu atata nepasare de valtoarea timpului!
  Va multumesc încă o data! Sunteți una dintre acele putine persoane ce merita cu adevărat sa se numeasca braileni!

 3. cata says:

  Felicitari pentru activitatea dvs. !!!
  Sunt aspecte pe care nu le cunosteam, desi sunt nascut in Braila.
  va urez putere de munca si sanatate in relevarea istoriei locale.
  Cu respect
  catalin

 4. Iulian Patilea says:

  Felicitari pentru munca depusa si suces in continuare…….astept postari, povestiri, poze, franturi din istoria acestui oras extraordinar…… sunt un brailean sadea aproape 30 de ani i-am petrecut tocind trotuarele Brailei…………. de ceva timp viata care o stim cu totii m-a impins sa iau drumul strainatatii cu parere de rau ca a trebuit sa ma despart de acest oras mirific!!!

 5. Lazar Nicusor says:

  Pacat ca acest minunat oras si-a pierdut identitatea, traditiile, economia ,faima, renumele si civilizatia. Astazi cand spui ca esti din Braila, oriunde te-ai afla, in tara sau in strainatate vei auzi acelasi raspuns : aaaa , moldoveni, cutitari, pesti, curve, hoti, tepari, puscariasi, tigani. Sigur ca majoritatea nu cunosc faptul ca geografic si istoric nu suntem pe teritoriul moldovei, iar cutitari pesti…etc intilnesti peste tot in lume. Este foarte bine ca mai exista si oameni ca dv. care mai reaminteste de ceea ce a insemnat acest istoric oras pentru Europa. Multumesc pt. informatii si ma mandresc totusi ca sunt brailean.

 6. Camelia says:

  Cea mai frumoasa surpriza din viata mea sa-mi revad zona unde sunt nascuta si crescuta str.Imparatul Traian,dar nu asa cum o stiu eu de acum 46 de ani ci cu mult timp in urma. Multe din cladiri nu mai sunt dar Restaurantul Marinarul e inca.Multumesc din inima!

 7. Nicky says:

  Oare mai exista vreo cladire din perioada aia?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s