Casa Embiricos

Grecii, care ajunsesera la un sfert din populatia orasului, au fost iscusiti negustori, indeplinind rolul unei puternice Academii Comerciale practice pentru Tara Romaneasca. Cei mai multi greci se naturalizasera si, chiar daca n-au facut-o, au lasat un semn al trecerii lor prin Braila, asa cum e si cladirea de pe strada Belvedere nr.1, o capodopera a noului spirit din arhitectura locala, Casa Embiricos.

Conceputa in 1912 de catre arhitectul Lazar I. Predinger, a fost destinata ca sediu al agentiei de vapoare M. Embiricos & Co. si locuinta a marelui armator Menelaos Embiricos. Firma M. Embiricos & Co. efectua export de cereale si import de carbuni, detinea linia transatlantica de transport de calatori cu vapoare de lux.

Conceptul ilustrat de arhitect prin aceasta cladire – miscarea, dinamismul – este exprimat atat de volumetria ei cat si de organizarea interioara a spatiului. Totul este calculat in raport cu ceea ce trebuie sa simta vizitatorul care intra in casa: ospitalitate, incredere, siguranta. Plastica arhitecturala este caracteristica eclectismului de la inceputul secolului XX din Europa.

Integrata in stilul istoric, cu patru fatade principale, compusa din subsol, parter si etaj, cladirea se integreaza in plan in jurul unui hol central dezvoltat pe doua etaje cu camere dispuse perimetral si din care se accede la etaj printr-o scara monumentala din marmura. Cladirea monument contine cateva elemente de valoare artistica inegalabila: vitraliul policrom intutulat “Hermes” (zeul comertului), feroneria de exceptie a luminatorului si usile cu mari suprafete de geam cristal.

Despre un moment din epoca de inflorire, aflam la nivel fictional din scrierile lui Fanus Neagu:  “… este ziua nationala a Greciei si armatorul Imbericos, cu 99 de vapoare pe marile lumii, primeste in palatul din strada Belvedere pe capitanii de vas prezenti in port, pe sefii coloniei grecesti si, trasi la sorti, o suta de capitani di barcuta din cei aproape vreo patru mii cati forfoteau, peticiti si hamesiti de foame, prin portul cel mai bogat al Dunarii. Pe intreg cursul sarbatorii sirenele vaselor in ancora urlau in valuri, taceau, urlau din nou, tunuri de parada bubuiau saluturi ghiftuite, iar in gradina lui Imbericos se serveau, pe platouri uriase, elies, portocalia, mandarina, ouzo, lichior de trandafiri, vermuturi, mastica de Chios, miei fripti, si mai cu seama maruntaie, si hartane de ied, stropite cu vinuri dulci si aromate. Imbericos, in straie de pescuitor de bureti, ciugulea cate un fir de sparanghel in ulei, branzeturi frantuzesti, langustina si prajituri pregatite dupa retetele lui Brillant-Savarin. In copilarie, povestea tremurat, eclepsa petres apo tin Acropoli (am furat pietre de pe Acropole) si pe toate le-am adus ca sa le pun in coroana pe intrarea in hrubele Brailei. In tinerete, am slujit curvelor de la Cap Sunion. Che putanes apo to Sunio Coples. Hei, mai cu foc, mai cu foc, doamnelor, striga spre orchestra alcatuita din douazeci de femei, care canta sub arborii din fundul gradinii.

Casa Embiricos s-a nascut, a crescut, a inflorit, dar s-a si prabusit, cladirea fiind vanduta in anul 1927, cand afacerile firmei au scazut. Dupa 1930 destinatia cladririi a fost pe rand: sediul Societatii Meseriasilor braileni “Mihail Eminescu” (1930-1937), Dispensarul Casei Asigurarilor Sociale (1937), a fost ocupata de trupele armatei sovietice din august 1944 pana la retragera acestora din tara, iar apoi a adapostit un spital si o policlinica. Din 1987 s-a numit Casa Colectiilor de Arta iar din 2002 Centrul Cultural Nicapetre. In tot acest timp cladirea n-a fost modificata si nu a pierdut niciuna din componentele ei valoroase.

Surse:

This entry was posted in Braila, Case, Personalitati and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

25 Responses to Casa Embiricos

 1. viesparul says:

  imi place casa, imi place si articolul. dar rozul in care e zugravita nu-mi place deloc…

 2. elena says:

  asteptam cu nerabdare si alte articole la fel de bune si felicitari pentru tot!

 3. Alina says:

  Am vizita aceasta cladire acum cativa ani. Nu este doar o cladire frumoasa. Este un loc care iti ofera si o stare foarte frumoasa.

 4. amira says:

  Buna, Dominus! Abia acum am vazut articolul. Felicitari si multumim frumos! Sunt atatea locuri de aratat in orasul acesta. amira

  • Dominus says:

   Eu va multumesc frumos, mai ales pentru informatiile din cartea dumneavoastra! Incerc in limita timpului disponibil sa expun aici acele locuri minunate de care spuneti 🙂

 5. Diana says:

  Foarte interesant articol.
  Fotografiile sunt nemaipomenit de frumoase!
  Centrul Cultural “Nicapetre” trebuie vizitat!

 6. arm says:

  Fotografiile sunt splendide, cu siguranta cele mai bune cu Casa Embiricos din cate se gasesc pe net. Intreg bolg-ul e o foarte frumoasa carte de vizita pentru Braila. Felicitari!

 7. anca says:

  Salut! Prin ceea ce faci, reusesti sa construiesti orasului o imagine mai buna decât o are el, in mod obisnuit. Imi place, in special, modul in care ai
  fotografiat casa. Privind fotografiile in ordinea stabilita de tine, mi-am dat seama câta fluiditate exista in parcursul elementelor ei decorative.
  Fotografia cu poarta de intrare imi place foarte mult. De asemenea, textul reconstituie atmosfera orasului din perioada careia ii apartine casa.
  Gasesc foarte interesanta aceasta asociere dintre text si imagine. Mult succes! Astept sa vad ce lucruri minunate ne vei arata in continuare.
  Anca

 8. S.S. says:

  Probabil cea mai frumoasa casa din Braila!

 9. Flori says:

  Felicitari !!! Imaginile surprinse de tine incanta vederea oricarui iubitor de frumos.
  Mult succes in continuare !!!

 10. Rox says:

  Fotografiile sunt deosebite, iata ca Braila are si parti frumoase care asteapta sa fie descoperite.
  Meritul este si al tau !

 11. Rox says:

  Felicitari ! Ai reusit sa surprinzi frumusetea acestei cladiri pe langa care am trecut in urma cu cateva saptamani. Este nemaipomenita.

 12. Une maison extraordinaire de la famille Embiricos.
  Le poète grec Andréas Embiricos y est né en 1901.
  Embiricos a été l’initiateur du surréalisme en Grèce.

 13. Lil says:

  La cite cladiri frumose sunt in Braila nu stiu de ce nu se face un Concurs International de fotografie, asa sa se promoveze si orasul, si cladirile sau de ce o publicatie, cum ar fi “Arhitectural Digest” nu e invitata pentru un cameo al orasului si centrului vechi.
  Plus, acest blog este excelent si cred ca multe dintre aceste commentarii si poze ar trebuie sa treca pe Wikipedia, pentru ca trebuie sa fie cunoscute.
  Am copilarit in Braila si sunt absolut surprinsa cum orasul nu foloseste toata aceasta bogatie.

  ltoo_r@hotmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s