Monumentul lui Traian

Braila Monumentul TraianIn anul 1906, cand se implineau optsprezece veacuri de la cucerirea Daciei de catre romani, brailenii ridicau in mijlocul urbei lor un frumos monument comemorativ, opera a sculptorului Take D. Pavelescu si a arhitectului Ioan D. Trajanescu, dedicat imparatului Traian.

Ideea ridicarii monumentului dedicat imparatului roman a fost favorizata de vizita unui grup de studenti italieni, la 29 septembrie 1902. Cu aceasta ocazie s-a hotarat ca, in amintirea acestui eveniment, sa se ridice in centrul orasului statuia imparatului Traian, ca simbol al infratirii poporului roman cu cel italian. Studentii au vizitat orasul si statiunea Lacu Sarat, unde au luat masa impreuna cu elevi reprezentanti ai liceelor din oras si cu oficialitati. Seara au jucat in centrul orasului, impreuna cu tinerii romani, Hora Unirii.

Fondurile necesare au fost adunate prin subscriptii publice si din incasarile obtinute la serbarile populare si scolare, organizate cu acest scop de un comitet de initiativa, format din profesori ai Liceului Nicolae Balcescu, condus de Nicolae Chicireanu, profesor de limba franceza si doctor in filozofie si litere al Universitatii din Bruxelles.

Ca model pentru chipul imparatului au fost folosite doua statui vechi, una aflata la muzeul de la Florenta si alta gasita in Serbia, printre ruinele unei asezari romane. Pe soclul monumentului sunt incastrate trei basoreliefuri din bronz reprezentand lupoaica alaptand pe Romulus si Remus, o scena din razboaiele daco-romane si o miniatura a Columnei lui Traian. La baza monumentului se afla un batran care arata unui copil calea de urmat catre imparat. Prin inscriptia dedicatie, “Lui Marcu Ulpiu Traian, romanii recunoscatori” era invocata originea latina ca factor de mentinere a continuitatii etnice si culturale.

La dezvelirea statuii din 8 noiembrie 1906, s-au tinut numeroase discursuri, inaugurarea monumentului avand un larg ecou in intreaga tara, acesta fiind primul ce se ridica pe pamant romanesc marelui imparat si in acelasi timp, primul monument ce se ridica in Braila. Au participat oficialitati din Bucuresti in frunte cu ministrul cultelor C. Disescu, numeori ziaristi, oaspeti din tara si o multime de braileni care au asistat la festivalul organizat de elevii Liceului Nicolae Balcescu.

“Bustul a fost inaugurat pe o zi de noiembrie, cu ceata si brize de crivat, cu slujba si conferinta, peste drum, la teatru, de pe niste file luminate de abajur, pe care le citea un mosneag savant, ce se numea Tocilescu. Si toti erau de parere ca nu-si gresise vocatia. Cat de urat sau de frumos acest monument, era un lucru greu de determinat: lipsea perspectiva istorica.” – D. Panaitescu-Perspessicius

Ridicarea monumentului a starnit si adversitati. In primul rand a protestat oficial Biserica Ortodoxa, deoarece Traian a fost un mare prigonitor al crestinilor. In al doilea rand monumentul a fost criticat pentru “taierea bratelor”  deoarece “Traian nu-si pierduse bratele in razboaie. N-ar fi admis natiunea.” Asa se face ca elevii au inceput sa ocoleasca gradinita, penrtu ca “cineva jignise sentimentele noastre nationale.” Dincolo de aceste consemnari, grupul statuar din bronz, cu soclul de piatra si marmura, evoca constiinta genezei daco-romane si este o emblema de neinlocuit a Brailei. La baza soclului, pana in anii 1947- 1948, a figurat inscriptia “Ridicat in al 40-lea an de glorioasa domnie a M. S. Regelui Carol I”.

Monumentul lui Traian in anii '80

In ultimii ani monumentul se afla intr-o stare deplorabila aproape de ruina, in plus fiind vandalizat de catre hotii de bronz, care a furat basoreliefurile aflate pe lateralele soclului. Imbucurator este insa faptul ca in anul 2011 multumita primariei si restauratorul Dumitrel Pandrea, s-a reusit restaurarea monumentului prin conservare curativa cu laser si curatire a soclului de piatra cu laser (cu cel mai mare laborator laser din sud estul Europei specializat in restaurarea si curatarea monumentelor) iar el arata acum precum in poza de mai jos. Sper sa se refaca si basoreliefurile lipsa cat de curand!

Monumentul lui Traian in anul 2011, dupa restaurare.

Surse:

Advertisements
This entry was posted in Atunci si Acum, Braila and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Monumentul lui Traian

 1. ameradel says:

  ce fel arata inainte, mi-as fi dorit sa ma fi nascut atunci…

 2. Rusine brailenilor !!! says:

  Nicio natiune din lume nu-si ridica in slavi prigonitorii, cotropitorii, cum se intampla la Braila. De mai bine de 100 de ani troneaza mizeria aia in varful soclului. Nenorocitul ala din varf sa fie calea tanarului ce sta la baza statui? Vai si amar de sufletul lui de imparat imputit. Ca insusi poporul din care a odraslit -spanioli, l-au uitat. si chiar expres l-au sters din toate analele, din toata istoria lor, ca sa se trezeasca niste natangi din Braila, acum 100 de ani, sa-l ridice in slavi, iar acum alti idioti sa-i restaureze statuia. Rusine sa va fie! Ca ati pus un hot, un pederast si un criminal in locul MARELUI DECEBAL.Acesta este Stramosul nostru. Si cu al sau nume trebuie numita intreaga piata din centrul Brailei precum si drumul ce coboara spre Dunare. Numele Marelui nostru Stramos -Regele Decebal Cat priveste scursura aia romana, nenorocitul care a furat aurul Daciei ca sa petreaca in desfranare si ucideri, 123 de zile incontinu, cea mai lunga petrecere din istoria lumii pe aurul din muntii nostri, omorand si siluind pe parintii parintilor nostri, chipul lui din varful soclului sa se rostogoleasca precum cel al “tatucului” lenin ori stalin. Sa dispara de pe fata pamantului. In veci sa nu mai auzim de el. AMIN !

  • Dominus says:

   amice, esti bine?

   • Rusine brailenilor !!! says:

    Toata stima si respectul celui care a atasat si informatiile de mai sus si mai ales citatelor din vremea respectica.. Eu sunt bine, multam fain. Urbea brailei insa nu prea. Acum imi dau seama dece scartie Braila asa de rau, dupa ce, nu cu mult timp in urma a avut parte de un trecut atat de bogat, Din 1906… de cand puiul asta de drac sade la loc de cinste in centrul orasului si mai ales decand s-a inlocuit vechiul nume al pietii “Sfantul Arhanghel Mihail” cu numele cuceritorului Daciei bunastarea orasului Braila a tot decazut. Iar acum locuim intr-un oras mort.. Si incontinuare sa luam citate pe rand.
    1 “Lui Marcu Ulpiu Traian, romanii recunoscatori” .
    Ptiu drace!
    Cei care ii sunt recunoscatori,lui Traian sa imi dea adresa ca numaidecat imi strang si eu o banda de talhari sa intru peste ei in casa, sa-i bat bine, sa-i batjocoresc de la mic la mare si apoi sa le fur si bunurile. Iar ei in semn de recunostinta sa nu ma reclame ci chipul meu sa-l aseze laolalta cu sfintii si sa-l cinsteasca, ca doar le-am facut un bine nu?

    2. La baza monumentului se afla un batran care arata unui copil calea de urmat catre imparat. Prin inscriptia dedicatie, “Lui Marcu Ulpiu Traian, romanii recunoscatori”

    O profetie implinita! Oare nu s-a ajuns ca batranii nostri sa nu mai stie sa-si calauzeasca fii pe Calea cea Moral-Crestina, ci mai dergraba pe cea a virtutilor netrebnicuilui de pe soclu, hotia, minciuna, desfranarea, uciderea etc.

    3. “Bustul a fost inaugurat pe o zi de noiembrie, cu ceata si brize de crivat…”

    Dumnezeu insusi, prin vremea din ziua respectiva, arata ratacirea (in ceata te ratacesti) din mintile celor care au pus la cale blasfemia neamului nostru, stramosilor nostri dacii. Iar crivatul nu simboliza decat saracia si urgiile care au si venit dupa aceea.

    4.Ridicarea monumentului a starnit si adversitati. In primul rand a protestat oficial Biserica Ortodoxa, deoarece Traian a fost un mare prigonitor al crestinilor.

    Protestul asta nu trebuia sa inceteze niciodata, caci sunt destule argumente istorice si crestine ca sa fie scoasa statuia aia si sa i se stearga si numele din piata.

  • Mihai says:

   Exceptional !!! Respect ! Bravo ! Sa stiti ca suntem mai multi care gandim asemenea .

 3. SxN says:

  Sigur n-ai luat-o razna ????
  Juri?

 4. Flori says:

  “Pentru următorii șapte ani Traian a domnit ca un împărat civil. În acest timp a corespondat cu Pliniu pe tema creștinilor, spunându-i în principiu că îi va lăsa în pace atât timp cât nu-și vor practica religia în public. A construit câteva noi clădiri, monumente și drumuri în Italia și Iberia natală. Magnificul forum, ce adăpostește și Columna lui Traian, care amândouă au fost ridicate pentru a comemora victoriile din Dacia, se mențin în Roma până în zilele noastre, așa cum se menține și arcul de triumf din Mérida.” Cred ca faptul ca teritoriul tarii a fost cucerit de romani a constituit un puternic argument pentru a scoate limba slavona din biserica si scoala si a o inlocui cu limba latina. Altfel , acum vorbeam ruseste sau bulgareste.

 5. Replica pt SxN si Flori says:

  pt SxN
  Cei care traiesc lumeste gandesc asisderea!
  Dupa cum hotul striga hotul tot asa nebunii vad numai nebuni, prostii numai prosti etc Astea sunt vremurile din urma…cand virtutile autentice vor fi rastalmacite astfel incat valorile depravate ale societatii actuale sa inlocuiasca vechile calitati sufletesti, morale. Fiinta umana nu v-a mai putea vedea adevarul autentic ci doar ceva acolo, prisma a ceea ce el insusi este.
  Ca de pilda in istorioara urmatoare !
  Odata, dimineata pe la pe la 5, trecea grabit un om pe strada. Si in drumul lui trece un hot pe langa el. Hotul vazandu-l pe acel om gandeste, -cu siguranta ca si asta a fost dupa furat. Mai incolo trece omul cel grabit pe langa un desfranat care tocmai iesise de la ibivnica si se intorcea acasa.. Desfranatul vazindu-l dis de dimineata pe acel om, gandeste ca iata nu sunt singurul care a “dormit” cu femeile altora. Mai incolo un credincios se grabea sa ajunga la biserica, la utrenie. Vazandu-l bisericosul pe trecator, gandeste ca iata mai sunt si altii care se grabesc la biserica. Apoi a trecut si pe langa un navetist care se grabea sa prinda trenul. Acesta asisderi gadi despre acel om ca se grabeste sa mearga la munca cu primul tren…
  Sper ca ai priceput morala, ca sa nu mai scoti reactii ca cea de sus.

  pt. Flori
  ai dat mai sus un citat dar ai uitat sa amintesti sursa – Wikipedia.
  Bine ar fi sa bagi de seama ca aceasta Wikipedia nu poate avea statutul de sursa autentica-adevarta fiindca aici are acces oricine din lumea si poate pe langa informatiile istorice etc sa-si ataseze si parerile personale.pe acel site cu titlu de adevar..Nimeni nu verifica si nici nu poate verifica autenticitatea informatiilor inserate pe acel site.
  Exemplu la informatia:
  ” În acest timp a corespondat cu Pliniu pe tema creștinilor,”
  ” A construit câteva noi clădiri, monumente și drumuri în Iberia natală
  Unde sunt trimiterile la afirmatiile de mai sus. Cat timp nu sunt dovezile atasate informatiei cele scrise sunt doar cu titlu de parere personala.

  SI ORICUM, CONSTRUCTIILE FACUTE DE TRAIAN CARE SE MENTIN PANA IN ZILELE NOASTRE, NU-L FACE MAI BUN DECAT A FOST IN REALITATE CI NUMAI JUDECATA SEMENILOR. PROPRIUL LUI NEAM LA REPUDIAT. ASTA SPUNE TOT !
  Si ceausescu a construit….insa il face canalul si casa poporuluii mai bun decat a fost?

  Iar cat priveste limba slavona, imi pare rau sa constat ca esti paralela cu adevarata stare de fapt. Limba slavona in realitate era impusa cu forta doar in biserica . Insa majoritatea preotilor care slujeau in slavona nu intelegeau mai nimic. Credinciosii nici atat! Asta a fost cauza introducerii limbii române. Antim Ivireanu a avut un aport deosebit la tiparirea de carti bisericesti in lb româna, fiindca Românii au cerut-o ca au vrut sa inteleaga ceea ce se spunea la slujba.
  Iar despre limba română nu trebuie sa spunem ca e de origine latina, ci sunt limbi surori. Au aceeasi mama. Citeste-l pe Nicolae Densuşianu “Dacia Preistorică”.
  Pot da numai un mic exemplu. Aproape 300 de ani a fost Braila raia turceasca si uite ca nu suntem nici musulmani si nici turca n-o vorbim. Cum am putea sa credem ca am fil luat de la romani ceva in doar 165 de ani de ocupatie (Braila nici nu a fost ocupata toata aceasta perioada, ci doar in cea de maxima extensiune a imp roman).

 6. respect says:

  pt cel care se numeste<> si <>
  sa stiti ca va respect si ma bucur ca in sfarsit exista(sau cel putin descopar)oameni patrioti,drepti si carora le pasa de ei si de restul lumii

 7. elisays says:

  Si eu sunt foarte de accord cu schimbarea numelui actual al pietii centrale Imp. Traian !!!
  Bine ar fi sa revina la vechiul nume de ” Piata Sfintilor Arhangheli” , dupa hramul bisericii din mijlocul acestei piete. Cu siguranta am avea parte de binecuvantari de Sus reparand aceasta deraiere istorica.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s