Moara Violattos

Construita in 1898 de catre Anghel Saligny, Moara Violattos a reprezentat, pentru perioada cand a fost inaugurata, o realizare de exceptie – era cea mai mare moara pe baza de abur din estul Europei si devenise, astfel, mandria intregii Românii.

Morarii Millas si Violattos au devenit parteneri de afaceri in anul 1889, achizitionand din Anglia o masina de macinat cu abur. In anul 1891 au cumparat Moara Borghetti, pe care au perfectionat-o, apoi Moara Lambridini in care au investit mari sume de bani reusind sa produca patru calitati de faina, cea mai buna pentru export din toata tara.

In anul 1892, Violattos a solicitat desfacerea tovarasiei, initiind cel mai ambitios proiect din industria romaneasca a moraritului – Fabrica de faina Panait Violattos. Dupa aprecierea lui Iani Millas, din ura fata de familia Millas si pentru a lovi direct in interesele acesteia, Panait Violattosa a atras in intreprinderea sa lucratori ai Morii Millas, oferindu-le salarii mai mari si, in plus, s-a asociat cu nepotul lui Millas, Iani Valerianos.

Foto: Obiectiv

Construita pe malul Dunarii, aproape de port, moara a fost certificata in anul 1897 fiind, la acea vreme, printre cele mai mari din Europa. In anul 1921, avea un capital rulant de 20 de milioane lei aur, motoare aduse din Braunschweig, ce consumau opt tone de pacura zilnic si o capacitate de productie de 15 vagoane de faina in 24 de ore.

Foto: PMB

Din anul 1912, moara a avut acces la calea ferata, racordandu-se nu numai la cheiul Brailei, ci si la drumul feroviar national. Cladirea are sase niveluri, dintre care doua ocupate de “depozitele colosale de fainuri de toata calitatile“, fiind legata de fluviu printr-un tunel subteran, in care o instalatie mecanica asigura descarcarea cerealelor din slepuri direct in fabrica. Mecanicii-sefi si maestrii morari erau adusi din strainatate.

Odiseea celebrei mori a inceput în anii ’40 cand, din pricina problemelor financare, a fost silita sa intre in faliment. In anul 1944, rusii au demontat toata masinaria si-au transportat-o in Rusia iar in 1948,  a fost nationalizata, ulterior urmasii celebrilor comercianti greci fiind aruncati afara din propriile case.

Surse:

Advertisements
This entry was posted in Braila, Case, Personalitati and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Moara Violattos

 1. amira says:

  Un anunt, publicat in ziarul Libertatea din 15 august 1908, ii informa pe braileni despre incercarea de sinucidere a morarului Panait Violattos, in locuinta sa de pe strada Turca, “in urma unui acces de melancolie”. Acesta era de mai mult timp deprimat din cauza unor “suferinti morale si fizice”.
  Succes, Dominus!

 2. ameradel says:

  genial sa aflu atat de multe chestii despre braila, si cand te gandesti ca am trait in ea 20 de ani si nu stiam cat de smechera este, sau mai bine zis a fost!

 3. cristina says:

  superb articolul! succes pe mai departe!

 4. Sandi says:

  Au reclamat urmasii aceasta proprietate ?

 5. Merita vazut si va puteti gasi cazare in Braila chair aici :
  http://hotelportofranco.ro/

 6. FnS says:

  @Sandi
  Cu siguranta s-au gasit urmasii! Pe fatada cladirii este prezent de ceva timp un baner de vanzare cu nr de tel. Deci, s-au gasit mostenitorii. Si se pare ca moara se vinde si pe bucati. Corpul de cladire din stanga arata ingrijit si renovat si la interior. Iar malul de langa ea, este frumos terasat. Ce activitate o fi oare acum acolo, in cea din stanga? Cladirea din dreapta pare inca pustie. Pe vremea lui “raposatu” era o tipografie acolo.
  Pacat ca nu e reabilitata cum se cade. Abia, acum am aflat si eu din articol cine este arhitectul;-Anghel Saligny. Se vede ca e o cladire inca destul de trainica. Nici nu se putea altfel cu-n asa arhitect. Daca as fi fost suficient de bogat, eu as fi facut apartamente de lux in cladirea aia. O cladire si o locatie exclusivista, pe faleza Dunarii…. Iar pe acel furnal inalt, care si acum arata foarte teapan (si cred ca este foarte rezistent), as fi instalat o CRUCE MONUMENT imensa care sa fie luminata pentru a fi vizibila si noaptea de la mare distanta, ca si cea de pe Muntele Caraiman. Sa devina un simbol marcant al urbei. Cred ca ar face o impresie extraordinara atat pe timp de zi cat si noaptea, fiind vizibila pe tot cursul Dunarii din preajma Brailei pana departe spre Macin…. Visez si eu…!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s